• Duurzaam ontwerp in India #1

  Groene Offerte redacteur en textielontwerper Eline Groeneweg woont en werkt in zowel Nederland als India. Ze doet regelmatig verslag van haar ontmoetingen, observaties en overpeinzingen die ze in India heeft. Deze keer een beschrijving van een project aan het National Institute of Fashion Technology waaraan ze gastdocent is.

 • Nanobuisjes bieden megakansen

  Nanotechnologen hebben het sterkste materiaal ter wereld uitgevonden: koolstofnanobuizen. De doorbraken in de wereld van deze minuscule bouwsteentjes volgen elkaar in rap tempo op en de mogelijkheden lijken onbeperkt. Er moeten alleen nog wel wat nuttige producten volgen.

 • Towards a green design brief

  Het stellen van duurzame doelen door ontwerpers en opdrachtgevers: daar begint een duurzaam ontwerp mee. Maar hoe doen ze dat, wat zijn er voor tools, en wat moet vooral nog ontwikkeld worden? Marijn Goemans vertelt over het onderzoek dat ze vanuit de TU Delft doet voor de BNO en Groene Offerte. 

 • Duurzame mode: go slow

  Duurzaamheid en mode zijn lange tijd gezien als tegenstrijdige of op zijn minst paradoxale fenomenen. Maar slow fashion designers bewijzen dat groen, eerlijk en mode goed samengaan. En dat verdient navolging, vindt Lynsey Dubbeld, trendanalist en auteur van het boek ‘Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland’.

  Duurzaamheid en mode zijn lange tijd gezien als tegenstrijdige of op zijn minst paradoxale fenomenen. Maar slow fashion designers bewijzen dat groen, eerlijk en mode goed samengaan. En dat verdient navolging, vindt Lynsey Dubbeld [link naar: www.modevoormorgen.nl], trendanalist en auteur van het boek ‘Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland’. [link naar: www.uitgeverijmooimedia.nl/Uitgeverij_Mooi_Media/Boeken/Artikelen/2012/10/16_Mode_voor_morgen.html]

 • Verlichting voor allerarmsten

  Zonnecellen leveren nog maar een marginaal deel van de energie voor Nederlandse huishoudens. Maar in landen met méér zon en minder elektriciteit, is een ware revolutie aan de gang. Ledlampen op zonne-energie brengen licht in de duisternis voor miljoenen arme huishoudens.

 • Groene route op de DDW 2012 (fotoverslag)

  De redactie van de Groene Offerte is voor de groene route van de Dutch Design Week 2012 op zoek gegaan naar inspirerende duurzame ontwerpen.

 • Food for thought #31

  Als ontwerper kan ik soms jaloers worden op andere ontwerpers. Of eigenlijk op de ontwerpen van andere ontwerpers. Af en toe kom ik oog in oog te staan met een ontwerp dat ik het liefst zelf had willen ontwerpen. Zo goed. Zo mooi. Zo ontroerend. Zo bijzonder. Of zo slim.

 • Groene revolutie

  Producten downloaden en zelf fabriceren. Dat is de toekomst die Rapid Manufacturing ons kan brengen. Met de introductie van verschillende 3D printers voor de thuismarkt is dit scenario dit jaar een stuk dichterbij gekomen; een ontwikkeling die ook kansen biedt voor het milieu.

 • GO live: duurzaam hout (verslag)

  Op 26 mei 2012 werd door de Groene Offerte een middag met als thema 'duurzaam hout' georganiseerd. Voor deze derde editie van GO live waren een twintigtal ontwerpers en andere geïnteresseerden op bezoek bij de houtverwerkende fabriek van Foreco in Dalfsen.