Duurzame inkt: Colour of Today

Facts

Een duurzame inkt die tot stand is gekomen door het verzamelen van inktresten op de pers van een drukkerij. Deze recycle-inkt wordt nuttig gebruikt voor diverse communicatie-uitingen. Today Designers drukten onder andere hun eigen huisstijl hiermee.

Het ontwerp

De drukkerijwereld is vaak traditioneel: de drukker drukt en de ontwerper ontwerpt. Deze werelden zijn over het algemeen heel gescheiden. Bij Drukkerij Brügemann, waar we al jaren ons drukwerk laten drukken, hebben we overlegd of ze de restinkt die overblijft van onze orders konden bewaren. Ze waren meteen enthousiast en vonden het idee ook erg actueel, waardoor ze graag de uitdaging met ons aan wilden gaan.

Ambities en doelen

We waren altijd al bezig om opdrachten van opdrachtgevers een duurzaam of maatschappelijk tintje te geven. Daar zoeken we onze opdrachtgevers ook voornamelijk op uit. In onze bedrijfsvisie zit duurzaamheid verweven, omdat we het belangrijk vinden bezig te zijn met de toekomst. We wilden ook graag een klimaatneutrale huisstijl die aansloot op deze definitie. Zo is begin 2010 Today Designers ontstaan. ‘De ideeën voor morgen’.

De uitvoering

Toen we in januari hadden besloten een klimaatneutrale huisstijl te nemen, kwamen we op het idee om iets te doen met inktresten. Er blijven namelijk altijd inktresten over die te specifiek in kleur zijn om nog een keer te gebruiken voor het drukwerk van een andere klant. Deze resten worden normaal gesproken verzameld en gaan naar het chemisch afval. Onze drukker heeft een blik neergezet met Today Designers erop en daar steeds beetjes restinkt in geschraapt. We zijn af en toe komen kijken hoe de kleur er uit zag en hebben het een beetje gestuurd, zodat het naar een antraciet kleur toe ging. Na een paar maanden en een aantal kilo’s verder is de drukker onze huisstijl gaan drukken in de kleur Colour of Today. De kleur is uniek, omdat de inkt elke dag een beetje verschilt, maar bij benadering is het een soort antraciet - zwart. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar het meest duurzame papier, dit bleek Cocoon papier te zijn. Cocoon is 100% gerecycled, omdat het wordt gemaakt uit ingezameld afvalpapier.

Een rekensom
Om een praktisch voorbeeld te geven: met de 'Colour of Today' kan je al ongeveer 400.000 briefpapieren laten drukken. En dat op maand basis, per drukkerij! De mogelijkheden zijn gigantisch. 

Evaluatie

Ambities voor de toekomst
We zien graag dat drukkers dit idee omarmen en het toepassen. Als ontwerpbureau vinden wij het leuk om dit te starten, maar we zijn van mening dat alle partijen die er verantwoordelijk voor zijn het moeten gaan oppakken. Ontwerpers kunnen hun drukkerijen en opdrachtgevers overtuigen om deze inkt te gebruiken. Bedrijven kunnen de inkt namelijk gebruiken om zich duurzaam te profileren. Normaal gesproken verzamelen drukkerijen de restinkt voor het chemisch afval, dus de kosten kunnen in principe minder worden, voor alle betrokken partijen.

We hebben een logo gemaakt voor de Colour of Today in de vorm van een druppel. De uitdaging is dat de Colour of Today wordt opgenomen als PMS-kleur in de Pantone-kleurenwaaier. Naast het antracietzwart kunnen er uiteindelijk ook gerecyclede blauwe - en rode kleuren geproduceerd worden.

Tips

Ontwerpers hebben naar ons idee niet alleen een creatief adviserende rol, maar ook de invloed om te adviseren vanuit een maatschappelijk en duurzaam oogpunt. Ontwerpers kunnen duurzaamheid zo veel mogelijk uitdragen naar hun huidige klantenkring en ook naar commerciële bedrijven. Soms is duurzaamheid heel simpel en hoef je het helemaal niet te zoeken in grote dingen.

GO play

Overig

Wil je meer weten of heb je vragen over duurzaam ondernemen?

Neem dan contact op met Today Designers:
www.todaydesigners.nl

Reacties

Zelf een reactie geven? Meld je aan of login

Today Designers

Ontwerpbureau
Utrecht

Waardeer

Deel

LinkedIn Twitter Facebook Email