First Runner Up (C2C geïnspireerde jas)

Facts

C2C stof. Demonteerbare wind/waterwerende sluiting. Jas verkocht met statiegeld, na gebruik terug te brengen naar de winkel. Ingezameld, gedemonteerd, versnipperd en weer tot nieuw garen gesponnen.

Ambities en doelen

In November 2009 kwam Fioen van Balgooi op het idee om een C2C geïnspireerde regenjas te maken. “Er bestond nog geen C2C-jas die echt waterwerend is. Dat leek me een uitdaging, want de meeste regenjassen die wel waterwerend zijn hebben giftige coatings. Bovendien wilde ik iets maken dat via een productielijn op de markt gebracht kan worden en niet enkel een inspiratiebron voor andere ontwerpers bleef.” Na contact gezocht te hebben met DutchSpirit kon het project uitgevoerd worden. DutchSpirit heeft de product ontwikkeling op zich genomen.

De uitvoering

We hebben vele textiel mogelijkheden onderzocht, waaronder geïmpregneerde biologisch katoen, Tencel, een Cradle to cradle Polypropyleen met Greenshield coating, maar deze gaven nog niet het gewenste resultaat op zowel ecologisch, economisch als sociaal/cultureel vlak.

Uiteindelijk heeft DutchSpirit in samenwerking met fabrikant Backhausen een nieuwe stof ontwikkeld op basis van de interieurstof Returnity (C2C gecertificeerd) van deze fabrikant. Dit textiel is van zichzelf al vlamvertragend en bevat geen giftige coating. Het lukte om samen met de fabrikant de stof strakker te weven met een lichter garen, waardoor de souplesse van de stof verbeterde ten opzichte van de stugge interieurstof en waterdoorlaatbaarheid werd beperkt. Maar ook deze dicht geweven stof was nog niet waterwerend genoeg. Met een milieuvriendelijke coating die DutchSpirit en Backhausen met een derde partij ontwikkelden werd de stof ten slotte helemaal geschikt voor een regenjas.

Ook is de jas
eenvoudig uit elkaar te halen voor recycling. De jas wordt niet geplakt met tussenvoering, zoals meestal gebeurd, maar enkel gestikt, zodat voering en buitenstof later eenvoudig te scheiden zijn. De voering is op dit moment gangbare viscose, maar het streven is om op korte termijn ook de voering van Returnity stof te produceren. Het idee is om de jas te verkopen met statiegeld. Hierdoor zal de klant de jas terugbrengen naar de winkel, waarna deze makkelijk ingezameld kan worden. De winkelier heeft als voordeel dat de klant terug komt in zijn winkel en misschien weer nieuwe ontwerpen van dit materiaal gaat kopen.

Echt uniek is de sluiting van de regenjas. Deze bestaat uit knopen die niet aan de jas gestikt worden maar in de stof te ‘klikken’ zijn. Hierdoor is
de knoop bij recycling snel los te halen (in tegenstelling tot klittenband, ritsen en gewone knopen).Ook kan de gebruiker zelf zijn knoop omwisselen en zo de regenjas ‘customizen’ waardoor hij hem langer zal gebruiken. Er wordt nog gekeken naar het meest geschikte materiaal, waarschijnlijk wordt dit aardappel zetmeel. Door het gebruik van een 3laags sluit systeem wordt de sluiting van de vrouwen jas ook wind/regendicht.

Na de ontwikkeling in 2010 van een Returnity colbert heeft DutchSpirit de gehele
recycle keten reeds gesloten. Samen met diverse partners is er een gesloten systeem van terugname, transport en upgrading neergezet. Nu kan de regenjas aan dit systeem toegevoegd worden. Er zullen in de toekomst nog meer producten komen. Het textiel van deze producten kan dan allemaal gerecycled worden via Backhausen. Zo ontstaat een nieuwe stroom van grondstoffen voor nieuwe producten en is de kringloop compleet.

Evaluatie

Ik ben erg blij dat de regenjas zodra deze produceerbaar is gelijk toegevoegd kan worden aan een gesloten keten waarbij materialen terug te halen zijn. Bij alle ontwerpstappen is hiermee rekening gehouden, waardoor het nu echt te realiseren is.

Wel zullen wij altijd blijven verbeteren, een andere voering, misschien een andere manier om de regenjas aan elkaar te maken, de knopen zijn nog niet zo lang geleden gemaakt en kunnen nog verder door ontwikkeld worden.

Dat maakt het ook leuk aan Cradle to Cradle, je bent bezig met iets goeds, waar je stap voor stap naar toe gaat.

Wat wel belangrijk is en wat ik als ontwerper door mijn enthousiasme soms wel eens uit het oog verlies is de economische kant. Zo had ik allerlei sluitings ideeën bedacht waaronder het gebruik van magneten. Al die innovaties zijn interessant, maar als de jas daardoor te duur wordt voor de verkoop ga je voorbij je doel.

Tips

Ik vind het erg prettig om in samenwerkingen te werken, hierdoor krijg je een weerwoord tijdens het ontwerpen en blijf je kritisch en open voor andere mogelijkheden.

Reacties

Zelf een reactie geven? Meld je aan of login

Fioen van Balgooi

eco-effectieve ontwerper
Refinity

Waardeer

Deel

LinkedIn Twitter Facebook Email

Gerelateerde cases

Gerelateerde pagina's