Juicy

Facts

De Juicy bestaat uit 61 bovenkanten van oude -uit de vuilnisbak geredde- sap flessen die, aan elkaar geregen met reepjes fietsband, zijn geëvolueerd tot een uniek lichtsculptuur.

Het ontwerp

61 bovenkanten van oude -uit de vuilnisbak geredde- sap flessen maken samen de Juicy. Door ze aan elkaar te rijgen met reepjes afgedankte fietsband, zijn ze geëvolueerd tot een uniek lichtsculptuur.

De lamp kan hangen aan de muur maar ook op de vloer of tafel liggen. Daarbij kan men dan ook nog kiezen de electriciteitskabel omhoog te leiden naar het plafond of om te lamp te wikkelen en over de grond weg te laten lopen. 

In beide gevallen is alles wat deze lamp tot lamp maakt zichtbaar en belangrijk voor de uitstraling van de lamp.

Ambities en doelen

Achter elke verpakking zit een gedachte. Een designer heeft zich de vraag gesteld welk materiaal, welke vorm en welke kleurstelling er voor zorgt dat het product niet alleen efficiënt en hygiënisch wordt verpakt maar het er ook zo aanlokkelijk mogelijk uit ziet. Het moet zó aantrekkelijk zijn dat de koper kiest voor dat product en niet dat van de concurrent.

Eenmaal die strijd gewonnen verwordt de verpakking een noodzakelijk kwaad en verdwijnt na gebruik thuis roemloos in de afvalbak.

Verbaasd over die gekke gang van zaken, geïnspireerd door de schoonheid van troep en bezorgd om de groeiende afvalberg besloot ik huishoudafval als basismateriaal en inspiratiebron voor mijn designs te nemen. 

Ik volg daarbij twee paden. Bij het ene pad fotografeer ik afval en gebruik de foto's in collages. Bij deze serie gebruik ik afval als inspiratie en om een bewustwording bij de kijker te creëren.

In het andere pad hergebruik ik afval. Hierbij creëer ik niet alleen een bewustzijn maar verminder ik daadwerkelijk de afvalberg door het afval te hergebruiken. tot die serie behoort de Juicy.

De uitvoering

Toen ik begon vroeg ik al mijn vrienden hun afval bij me in te leveren. Het kon zo gek niet of ik verzamelde het. Met deze dozen vol sloeg ik aan het experimenteren. 

Een van de ontwerpen die daaruit voorkwam was de Juicy. De flessen komen bij een vriendin vandaan die heel veel sap drinkt.

Na ongeveer 5 maanden had ik genoeg flessen voor het prototype.

De lamp is handgemaakt. Het enige wat ik van buiten haal is het frame waaraan de buitenste flessen worden bevestigd. De flessen zijn met reepjes fietsband aan elkaar geknoopt. De lichtbron is een ledlamp die van kleur kan veranderen.

Het grootste struikelblok om de lamp in productie te kunnen nemen is nu het materiaal. Ik ben dan ook driftig op zoek naar verzamelpunten waar men de flessen naar toe kan brengen. Omdat het een specifiek soort fles is, namelijk de excellent sap van de Albert Heijn, vind ik de fles niet heel vaak in de bakken bij mijn verzamelpunten. De lamp kan ook worden gemaakt van andere ronde flessen maar het  blijkt niet gemakkelijk 61 dezelfde flessen te verzamelen. De enige flessen die veel voorbij komen zijn petflessen van frisdrank. Maar die gebruik ik uit principe niet omdat ze statiegeld bevatten en dus al veel teruggebracht worden voor recycling..

Een andere oplossing zou zijn de fabriek te vragen om flessen. Maar dan is het materiaal niet meer duurzaam, omdat ik het niet red van de afvalberg. Dus ook dat vind ik geen optie.

Evaluatie

Ik vind de Juicy erg goed gelukt.

Het was nog een heel gezoek naar de juiste manier van aan elkaar bevestigen maar ik ben blij met de reepjes fietsband. Die geven het geheel ook een 'speelse' indruk. 

De ledlamp is briljant. Doordat je van kleur kunt veranderen wordt de Bottle6angle daadwerkelijk een echt lichtsculptuur. Het is een vervanging van een schilderij of voor de belichting van een ruimte waar je niet hoeft te lezen maar wel iets moet kunnen zien. Een mooi object voor een ontvangsthal bijvoorbeeld.

Nu is het zaak een stroom van afvalflessen in mijn richting te veroorzaken zodat ik de lamp in 'productie' kan nemen. Productie staat hierbij tussen haakjes omdat de oplage nooit hoog zal zijn. Het blijft een unieke, handgemaakte lamp. En dat is goed zo. Het enige exemplaar wat ik tot nog toe heb gemaakt hangt inmiddels bij interuerwoonwinkel van Duivenboden in Haarlem te koop.

Overig

Naast de Juicy is er ook de RawCutJerry. Deze is gemaakt van oude 2 liter melk en sap tanks. Omdat de melktanks minder exclusief zijn worden ze ook meer aangeleverd en heb ik dus ook de beschikking over meer materiaal. De RawCutJerry is inmiddels in productie genomen en is binnenkort leverbaar. In tegenstelling tot de Juicy zal de RawCutJerry  in meerdere maten leverbaar zijn.

Reacties

Zelf een reactie geven? Meld je aan of login

Elze van den Akker

ontwerper
Pou-Belle Design

Waardeer

Deel

LinkedIn Twitter Facebook Email

Gerelateerde cases

Gerelateerde pagina's