Wibble

Facts

De door Sensid ontwikkelde Wibble is spectaculair omdat hij is gemaakt van een nieuw ontwikkeld materiaal: sterk, licht, dun en duurzaam.

Het ontwerp

Actief en interactief

De Wibble is ontwikkeld als actief en interactief zitmeubel. Actief omdat je met het meubel kan wiebelen en je zithouding dus actief is. En interactief omdat je direct contact hebt als iemand anders op jouw meerpersoons Wibble gaat zitten. Dat voel je namelijk.

Cradle to cradle

Uitgangspunt in de materialisering was dat het meubel volgens de C2C principes van design for deconstruction moest kunnen worden gemaakt. Om dat te realiseren moest een compleet nieuwe materiaalcompositie worden ontwikkeld. Het resultaat is een duurzame kunststofcomposiet die volledig kan worden geupcycled na gebruik.

Het is ook mogelijk om lagen de delamineren en weer recht te vormen en daarna voor andere toepassingen te gebruiken. Als bent uitgekeken op je Wibble hoef je hem niet weg te gooien. Je kunt hem laten voorzien van een andere buiten- en binnenlaminering. Of een andere afwerking van het zitvlak.

Ambities en doelen

Zoals elk project bij Sensid was duurzaamheid het uitgangspunt in de ontwikkeling van de Wibble. Het was onze doelstelling om zo dicht mogelijk bij een C2C oplossing te komen. Daarvoor is op detailniveau naar elk onderdeel van het product gekeken. The Export Office, Abet Laminati en Tekton hebben deze ambities samen met de architecten van Sensid vertaald in een set van vier prototypes die op de beurs 100% Design (van 26 tot en met 28 mei 2011 in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam) worden geïntroduceerd.

De basis van het ontwerpprincipe is design for deconstruction: het kunststofcomposiet kan door verhitting worden gedelamineerd, waardoor afzonderlijk te upcyclen laminaatlagen ontstaan.

De uitvoering

De grote vraag was of het ontwerp duurzaam zou kunnen worden geproduceerd en of er dan een zitmeubel met ontwerp- en gebruikskwaliteit zou ontstaan. 

Tekton en The Export Office hebben experimenten met nieuwe materiaalcomposities gedaan. De conclusies waren verrassend. Het bleek mogelijk om een materiaalcompositie samen te stellen en om die thermoplastisch te vervormen in een mal. In verband met de vormgeving was het vooral spannend of we met dit materiaal zonder stresscracks een buigradius van 50mm in de scherpste ronding zouden kunnen halen, wat bijzonder goed bleek te lukken. 

De stijfheid van het meubel komt van een topplank van ecoboard die momenteel nog met popnagels aan het kunststof is verklonken. Een prima oplossing, maar we zoeken nog naar andere methoden van verklinken die duurzaam en minder zichtbaar zijn.

De uitdaging voor de komende tijd ligt in het ontwikkelen van een werkbaar retourconcept. Wibbles die niet meer voldoen willen we graag terugontvangen zodat we de materialen weer kunnen hergebruiken. Verder willen we een refurbish program ontwikkelen, waarmee we organiseren dat je een Wibble kunt voorzien van een een nieuwe buiten- en binnenlaminering. Technisch is dat al mogelijk, maar organisatorisch moet dat nog zijn beslag krijgen.

Evaluatie

Wij zijn het meest trots op de vorm, die esthetisch goed uitpakt, prachtig wiebelt en heerlijk zit. En direct daarna op het gegeven dat wij de aanstichter zijn geweest van een duurzame materiaalontwikkeling die een grote impact zal hebben op een veelheid van toepassingen in het interieur.

In dat opzicht is de Wibble een belangrijke doorbraak voor grote productiebedrijven als Abet Laminati en voor bedrijven die het materiaal gaan toepassen. Denk aan producenten van kantoormeubilair, ontwikkelaars van inbouwpakketten voor de retailindustrie, producenten van reclamemateriaal, jachtbouwers, ontwerpers van interieurs voor bedrijfswagens enzovoort enzovoort.

Experts zijn verrast en geven aan dat met name de materiaalontwikkeling spectaculair is.

Tips

De belangrijkste tip is: denk vrij en daag fabrikanten uit om met nieuwe oplossingen te komen. Ga niet uit van wat al bestaat, maar ontwikkel je eigen duurzame normen.

Reacties

Zelf een reactie geven? Meld je aan of login

Sensid


Sensid | sustainable concepts & design

Waardeer

Deel

LinkedIn Twitter Facebook Email