Nominaties DOEN Materiaalprijs

De nominaties voor de DOEN Materiaalprijs 2011 zijn bekend. Uit zeventig inzendingen werden 16 geselecteerd, die een grote variëteit aan nieuwe materialen en toepassingen laten zien.

Bekijk de cases van de genomineerde ontwerpers!

Van geschuimd beton en palmleer tot textiel van hout

De DOEN | Materiaalprijs stimuleert duurzaam en innovatief materiaalgebruik in kunst en vormgeving. Beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten worden uitgedaagd om nieuwe, duurzame materialen en innovatieve technieken in hun werk toe te passen. De prijsvraag is dit jaar voor de derde opeenvolgende keer georganiseerd en laat zien op welke wijze vernieuwing en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan met esthetiek en functionaliteit. Uit de 70 inzendingen die dit jaar werden ontvangen selecteerde een commissie van deskundigen zestien ontwerpen. De werken worden tijdens Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober, in het Van Abbemuseum in Eindhoven geëxposeerd. Op de openingsdag van Dutch Design Week maakt een vakkundige jury de twee prijswinnaars bekend.

Diversiteit en vernieuwing

Kunstenaars, ontwerpers en architecten zijn bij uitstek vernieuwers die het gebruik van nieuwe materialen weten te vertalen in een duurzaam en tegelijk zinvol ontwerp. Deze derde editie van de DOEN | Materiaalprijs laat vooral een grote variëteit aan nieuwe materialen en toepassingen zien.

Zo levert Waterloop van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters niet alleen prachtig textiel op, maar werd in de ontwikkeling van deze nieuwe stof een procedé ontwikkeld waarbij al het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen en vervuild afvalwater tot het verleden behoort. Dat is grote winst voor een branche die tot de grootste watervervuilers ter wereld behoort.

En wat te denken van Wooden Textiles van Lenneke Langenhuijsen, dat het eindresultaat vormt van een lang onderzoek in de Pacific waar van boombast doeken worden gemaakt. Langenhuijsen wil met dit ontwerp de vertaalslag maken naar de mogelijkheden die Europese boombast biedt. Een nieuwe grondstof die hier tot nu toe slechts als restmateriaal gezien wordt.

Season Change van Anouk Vogel & Mattijs van Bergen is een jurk gemaakt van hulsjes van gebruikte binnenbanden van fietsen waarin water kan blijven staan en bloemen geschikt kunnen worden. Het eindresultaat is een conceptjurk, een tentoonstellingsobject dat vragen stelt over de duurzaamheid versus de snelle collectiewisselingen in de mode-industrie. De jurk doorstaat alle seizoenen, de bloemen kunnen steeds vervangen worden en ook zonder bloemen is de jurk een mooi en bijzonder object.

Op grotere schaal te produceren is het PalmLeer van Tjeerd Veenhoven, gemaakt van Areacapalm uit India met vrijwel dezelfde kwaliteiten als leer. De slippers die hij hiervan maakte zijn duurzaam en goedkoop, en daarmee ook betaalbaar voor mensen die onder de 2-dollargrens leven.

nominaties-doen-materiaalprijs-4

Deze ontwerpen en talloze andere nieuwe materialen, zoals Integraal Geschuimd Beton van Jacob Alkema, zijn slechts enkele voorbeelden van de grote diversiteit aan inzendingen die de DOEN | Materiaalprijs dit jaar ontving.

Een overzicht van alle nominaties staat op www.doen-materiaalprijs.nl

De nominatiecommissie bestond dit jaar uit Max Bruinsma (hoofdredacteur Items Magazine), Jeroen Bergsma (architect, 2012Architecten), Maria Roosen (beeldend kunstenaar), Hebe Verstappen (creatief leider TextielLab, Audax Textielmuseum Tilburg) en Simone de Waart (oprichter en directeur Material Sense).

Expositie en prijsuitreiking tijdens Dutch Design Week

De expositie van de genomineerde ontwerpen tijdens Dutch Design Week in het Van Abbemuseum in Eindhoven maakt  de laatste stand van zaken op het gebied van duurzaam ontwerpen goed zichtbaar. De DOEN | Materiaalprijs looft twee prijzen uit: één van 15.000 euro voor een eindontwerp en een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, voor een idee dat nog uitgevoerd moet worden.

De vakjury van de DOEN | Materiaalprijs bestaat uit Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Ineke Hans (ontwerper) en Dorine Putman-Devilee (ASN Bank, specialist duurzaamheid). Zij selecteren in september de twee winnaars, die bekend worden gemaakt op de openingsdag van Dutch Design Week, op 22 oktober 2011 in het Van Abbemuseum.

Initiatiefnemers

De DOEN | Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving.

Materiaalfonds

Het Materiaalfonds biedt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren. Het Materiaalfonds heeft speciale aandacht voor materiaalexperimenten, innovatieve technieken en duurzaam materiaalgebruik. 

Stichting DOEN

Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen door aanjager te zijn van sociale, duurzame en culturele voorlopers. Zo stimuleert zij initiatieven van mensen die het heft in eigen hand nemen en zo actief bijdragen aan een wereld waarin mensen beter met elkaar en hun omgeving omgaan. Uit de bijdrage van de BankGiro Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende cultuurinitiatieven. De DOEN | Materiaalprijs is hier een goed voorbeeld van.

www.doen-materiaalprijs.nl 

Reacties

Zelf een reactie geven? Meld je aan of login

Tags voor deze pagina