5 Tips voor goed onderhoud rondom je bedrijf

5 Tips voor goed onderhoud rondom je bedrijf

Als jij de eigenaar van een bedrijfsgebouw bent, dan is het belangrijk om te weten dat jij voor het behoud en het uiterlijk van dit pand verantwoordelijk bent. Als huurder mag je de eigenaar hierop zeker aanspreken. Hier volgen vijf belangrijke tips die je voor het onderhoud van jouw gebouw kunt overwegen. Deze tips kunnen jou helpen toekomstige problemen en dure reparaties te voorkomen.

Inspecteer regelmatig de buitenkant 

Commerciële gebouwen zijn een grote investering en moeten daarom ook zo lang mogelijk meegaan. Zorg er daarom voor dat je het regelmatig, op eventuele scheuren of andere tekenen van zwakte, aan de buitenkant controleert. Dit exterieur bevat tal van essentiële componenten zoals gevelbeplating, ventilatieopeningen, ramen en deuren. Deze moeten allemaal goed onderhouden worden om toekomstige problemen te voorkomen. Het is daarnaast essentieel om jouw gebouw goed schoon te houden. Je doet dit door een commerciële reiniging, raam onderhoud en hogedrukreiniging uit te laten voeren. Door het oppervlak van jouw bedrijfspand via deze technieken te reinigen, kun je roest, algengroei, vuil, roet, enzovoort verwijderen. 

Het professioneel plaatsen van vogelpinnen hoort ook bij dit preventief onderhoud. Want de urinezuur van vogelpoep tast zeer snel van alles aan. Deze uitwerpselen zijn niet alleen schadelijk voor gebouwen, maar ook slecht voor de gezondheid en het ziet er vies uit. 

Controleer je gebouw op waterschade

Water kan destructief zijn als het niet goed gereguleerd wordt. Het is dus noodzakelijk om regelmatig aandacht aan het controleren ervan aan de binnen- en buitenkant van jouw bedrijfspand te besteden. Inspecteer daarom ook de dakgoten plus aanverwante goten en verwijder het afval hierin. Doe dit vooral direct na of tijdens een hevige regenval, want zo weet je gemakkelijk of er problemen zijn.

Koud weer kan jouw afwatering ook ernstig beschadigen. Dus is het altijd raadzaam om in de winter op tekenen van schade te checken. Als de regenpijpen en goten blokkeren, dan kan het water daarin gemakkelijk vast komen te zitten en als het vriest uitzetten. Je kunt ook iemand inhuren om jouw dak op ontbrekende of gebroken dakpannen, overmatige schimmel of waterschade te controleren. Dit is een gemakkelijke manier om grote reparaties in de toekomst te voorkomen.

Water is op meerdere manieren gevaarlijk omdat het ook schimmel en meeldauw kan veroorzaken. Deze zijn vooral gevaarlijk voor personen met allergieën of ademhalingsproblemen. Het is daarom belangrijk om alle vochtige ruimtes grondig te drogen. Om zo een ​​goede ventilatie in de faciliteit te garanderen. Als je waterschade opmerkt, ga dan onmiddellijk naar de bron om verdere problemen in de toekomst te voorkomen.

Plan energie-efficiëntie controles in

Energie-efficiëntie is cruciaal voor commerciële gebouwen omdat het rechtstreeks op jouw bedrijfsresultaat van invloed is. Door bijvoorbeeld op jouw gas- en elektriciteitsafname te besparen, lever jij als bedrijf ook een belangrijke bijdrage aan het milieu. Je kunt om dit te bereiken van een energie-audit van een gebouw gebruik maken. Iets dat door getrainde professionals uitgevoerd wordt. Deze experts komen vervolgens met een efficiënt plan voor de volgende stappen voor jouw bedrijfsgebouw en stellen daarbij upgrades voor die jou op de lange termijn geld kunnen besparen. 

Voer routine-onderhoud uit

Het is van cruciaal belang om op alle apparatuur een routinematig onderhoud uit te voeren. Want als jij dit nalaat, dan kan dit later tot dure en lastige problemen leiden. Het is daarom erg belangrijk om proactief te zijn als het om het onderhoud van apparatuur gaat.

Het is handig om een ​​checklist van alle apparatuur in het bedrijfsgebouw te hebben. Zo vergeet je nooit een belangrijk item te behandelen. Voer vooral regelmatige inspecties uit op apparatuur die vaker wordt gebruikt en op items die een lange tijd niet worden gebruikt. Apparatuur zoals airconditioners en liften zijn slechts enkele voorbeelden van wat minstens één keer per jaar gecontroleerd moet worden. Van jouw sanitair moet je de leidingen, douches, toiletten en kranen ook regelmatig op eventuele lekken controleren.

Controleer op ongedierte

Ongediertebestrijding is een andere belangrijke onderhoudstip voor commerciële gebouwen. Dit vooral vanwege de gezondheidsrisico’s die bepaalde plagen met zich meebrengen. Een ongedierteplaag kan immers ernstige schade aan een bedrijfspand veroorzaken. Je zult hoogstwaarschijnlijk professionele hulp nodig hebben om van echt grote plagen af ​​te komen. Maar bij kleine gevallen kun jij dit zelf doen. De beste manier om ongedierte te voorkomen, is door erachter te komen hoe ze binnenkomen en deze openingen ​​te dichten. Het opruimen van allerlei rommel is ook een effectieve manier om diverse plagen te voorkomen. 

Een bedrijfspand kan een zeer rendabele investering zijn. Maar alleen als het in goede staat blijft. Gebruik daarom deze vijf bovenstaande onderhoudstips voor commerciële gebouwen. Door deze onderhoudstips te volgen, blijft jouw investering jarenlang in een goede staat.