Duurzaamheid begint met de eerste stappen in je kantoor

Duurzaamheid begint met de eerste stappen in je kantoor

Er zijn tal van redenen om te overwegen om duurzame praktijken en kantoorgoederen in jouw bedrijf te implementeren. Dit is niet alleen heel goed voor het milieu. Het kan alsmede in bijvoorbeeld de vorm van energiekosten de algehele overheadkosten verlagen, de gezondheid en tevredenheid van het personeel verbeteren en meer milieubewuste klanten aantrekken. Hieronder vind je enkele eenvoudige aanpassingen die jouw kantoor een stuk milieuvriendelijker zullen maken.

Promoot een papierloos kantoor

Alle digitale en cloud computing oplossingen hebben heel veel bedrijven in staat gesteld om op een zeer gestroomlijnde en efficiënte wijze ‘behoorlijk groen’ te worden. Van het gebruik van desktop applicaties zoals Microsoft Office en Google Drive voor het coördineren van werkprojecten tot het investeringen in digitale HR en salarissoftware voor personeelsbeheer, wordt al het gebruik van papier en inkten vlot voor een eco vriendelijk alternatief verwisseld.

Energie op het kantoor besparen

Door buiten kantooruren (bijna) alle verlichting uit te doen en de elektronische apparatuur uit te schakelen, bespaar je uiteraard niet alleen energie maar verlaag je tevens de elektriciteitsrekening.

Als je daarnaast het aanwezige natuurlijk licht maximaliseert, dan wordt er op deze wijze extra energie bespaard. Een onderzoek heeft daarover tevens uitgewezen dat de werknemers die in de buurt van zonovergoten ramen werken een 15% hogere productiesnelheid hebben.

Overweeg verder om op elk werkstation een slimme stekkerdoos te installeren, alle verlichtingsarmaturen door LED lampen te vervangen en sensoren en timers voor kantoorverlichting te installeren.

Kies voor duurzame kantoorproducten

Wellicht bestaat er geen ruimte in het kantoorbudget om uitsluitend duurzame producten aan te schaffen. Je kunt je wellicht wel concentreren op bepaalde gebieden die een enorme algehele impact hebben, zoals efficiëntere elektronica.

Daarnaast zijn het ook de minder voor de hand liggende dingen die een groot verschil kunnen maken. Door bijvoorbeeld forbo coral matten bij entrees te gebruiken, zal je niet alleen zeer duurzame deurmatten plaatsen die 95% van het vuil en vocht tegenhouden. Zo’n mat zorgt er natuurlijk ook voor dat er minder kosten aan ecologische schoonmaakmiddelen elders nodig zijn.

Hergebruiken en recyclen

Recycling is één van de gemakkelijkste manieren om een kantoor milieuvriendelijker te maken. Plaats heel eenvoudig afvalbakken op kantoor, met speciale inzamelbakken voor glas, papier en plastic indien het afval apart verwerkt kan worden.

Er wordt wereldwijd jaarlijks een gigantische hoeveelheid wegwerp koffiebekers gebruikt. Ontmoedig deze verspillende gewoonte door gebruik te maken van herbruikbare koffiemokken. Dit initiatief zou op het kantoor gepromoot kunnen worden door bedrijfs merchandise zoals reisbekers en roestvrijstalen waterflessen aan te bieden.

Investeren in kantoorplanten

Het plaatsen van planten in het kantoor helpt niet alleen mee de werkruimten te verfraaien, maar het zal eveneens de algehele sfeer op de werkplekken te verbeteren, plus de stress van het personeel verminderen.

Binnengroen kan zonder meer het zuurstofgehalte verhogen en schadelijke verontreinigende stoffen zoals koolstofdioxide en formaldehyde verwijderen. Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek zelfs dat kamerplanten binnen 24 uur 87% van de luchtverontreinigende stoffen binnenshuis verminderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *