Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een duurzame en efficiënte manier om hernieuwbare energie op te wekken. Het selecteren van de juiste zonnepanelen voor jouw situatie is essentieel om optimaal te profiteren van zonne-energie. Echter zijn er verschillende zonnepanelen. Het is handig om de verschillen te weten wanneer zonnepanelen koopt. In dit artikel zullen we enkele belangrijke factoren bespreken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de beste zonnepanelen voor jouw behoeften.

1. Efficiëntie

Het eerste aspect waar je op moet letten om de beste zonnepanelen te kiezen is de efficiëntie. Efficiëntie verwijst naar het vermogen van de panelen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Dit is dus een belangrijk aspect bij het kopen van zonnepanelen dit zorgt er namelijk voor dat je het hoogste rendement kan behalen.

Hoe hoger de efficiëntie, hoe meer energie de panelen kunnen opwekken met een beperkt oppervlak. Kies bij voorkeur panelen met een efficiëntie van minstens 15-20%.

2. Type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar op de markt, zoals monokristallijne, polykristallijn zonnepanelen en glas-glas panelen. Maar wat zijn nou goede zonnepanelen? Wij gaan deze soorten bespreken zodat jij een betere keuze kan maken voor jou specifieke situatie

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en langere levensduur in vergelijking met traditionele zonnepanelen.

Dit soort zonnepanelen hebben niet alleen een glazen voorzijde maar ook een glazen achterzijde, waardoor ze extra bestand zijn tegen mechanische belastingen, vocht en andere omgevingsinvloeden. Het gebruik van twee glaslagen zorgt voor een betere bescherming van de zonnecellen en maakt ze minder gevoelig voor delaminatie, vochtinfiltratie en corrosie.

Glas-glas zonnepanelen hebben doorgaans een hogere initiële investeringskost, maar de langere levensduur en betere prestaties kunnen op de lange termijn de moeite waard zijn. Ze zijn ideaal voor locaties met zware weersomstandigheden, zoals gebieden met veel sneeuwval, hoge luchtvochtigheid of zoute lucht, waar de duurzaamheid van groot belang is.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn een van de oudere technologieën, maar ze zijn nog steeds wijdverspreid en betaalbaar. Deze panelen worden gemaakt van meerdere kristallen, waardoor ze er vaak blauw uitzien. Hoewel polykristallijne panelen doorgaans een iets lagere efficiëntie hebben dan monokristallijne panelen, zijn ze nog steeds zeer geschikt voor veel residentiële en commerciële toepassingen.

Een van de belangrijkste voordelen van polykristallijne zonnepanelen is dat ze over het algemeen goedkoper zijn dan monokristallijne panelen, waardoor ze een kosteneffectieve keuze zijn voor mensen met een beperkter budget. Ze zijn ook ideaal voor situaties waarbij er voldoende ruimte beschikbaar is en de esthetiek minder belangrijk is.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen behoren tot de meest efficiënte en populaire panelen op de markt. Ze worden gemaakt van één kristalstructuur, wat resulteert in een zwarte egale kleur. Dit zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk, maar ook voor een hogere energieopbrengst per oppervlakte-eenheid.

Monokristallijne panelen zijn ideaal voor situaties waar er beperkte ruimte beschikbaar is en een hogere efficiëntie nodig is om het maximale vermogen te halen uit een klein oppervlak. Ze presteren ook beter bij hoge temperaturen, waardoor ze geschikt zijn voor warmere klimaten.

3. Garantie

Controleer altijd de garantievoorwaarden van de zonnepanelen voordat je een aankoop doet. Een solide garantie van 25 jaar voor vermogensoutput is gebruikelijk bij gerenommeerde fabrikanten. De garantie geeft je gemoedsrust en verzekert dat de panelen gedurende een lange periode optimaal blijven presteren.

4. Certificeringen en normen

Zorg ervoor dat de zonnepanelen voldoen aan relevante internationale normen en certificeringen, zoals IEC, TÜV, of CE.

Dit garandeert dat de panelen zijn getest op kwaliteit en veiligheid.

5. Zonnepanelen Merken

Bij het kiezen van de beste zonnepanelen, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de verschillende zonnepanelenmerken die beschikbaar zijn op de markt. Elk merk zonnepanelen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en reputatie, en sommige merken hebben zich gevestigd als vertrouwde spelers in de zonne-energie-industrie. Hier zijn enkele a merken om te overwegen:

  1. SunPower: SunPower is een Amerikaans zonnepanelenbedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige monokristallijne panelen met uitstekende efficiëntie en prestaties. De panelen van SunPower worden vaak geprezen om hun duurzaamheid en vermogensgarantie van 25 jaar, wat aangeeft dat ze betrouwbaar zijn op de lange termijn.
  2. LG Solar: LG Solar is een dochteronderneming van LG Electronics en biedt hoogwaardige zonnepanelen met een goede efficiëntie en betrouwbare prestaties. De panelen van LG hebben een aantrekkelijk ontwerp en worden vaak gewaardeerd om hun kwaliteit en lange levensduur en zijn wereldwijd bekend.
  3. Canadian Solar: Canadian Solar is een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld en staat bekend om zijn brede assortiment panelen met verschillende technologieën. Ze bieden zowel polykristallijne als monokristallijne panelen en zijn populair vanwege hun betrouwbaarheid en goede prijs-kwaliteitverhouding.
  4. JinkoSolar: JinkoSolar is een Chinese fabrikant van zonnepanelen en is wereldwijd een van de grootste producenten. Ze staan bekend om hun polykristallijne en monokristallijne panelen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en worden vaak aanbevolen vanwege hun betrouwbaarheid en goede prestaties.
  5. Trina Solar: Trina Solar is nog een andere prominente speler in de zonnepaneel industrie en biedt een breed scala aan zonnepanelen, waaronder monokristallijne, polykristallijne en bifaciale panelen. Ze hebben een goede reputatie opgebouwd op het gebied van kwaliteit en klantenservice.
  6. REC Solar: REC Solar is een Europees merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige panelen en strenge kwaliteitscontroles. Ze bieden zowel polykristallijne als monokristallijne panelen en zijn geliefd om hun betrouwbaarheid en efficiëntie.

6. Installatiekosten

Houd bij het selecteren van zonnepanelen rekening met de totale installatiekosten, inclusief omvormers, montagesystemen, en eventuele extra accessoires. De goedkoopste optie is niet altijd de beste, omdat je ook de kwaliteit en betrouwbaarheid moet overwegen. Ga voor een van de erkende installateurs die aan bepaalde keurmerken voldoet zoals in punt 4 besproken

7. Beoordelingen en recensies

Lees beoordelingen en recensies van zonnepanelen van andere gebruikers en experts. Dit geeft je inzicht in de prestaties en betrouwbaarheid van verschillende merken en modellen.

8. Vergelijk offertes

Vraag offertes aan bij verschillende zonnepanelenleveranciers en vergelijk ze grondig. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de specificaties, garanties en extra services die worden aangeboden. Wat wellicht een handige tip is. Vergelijk gratis offertes via een partij die bij meerdere leveranciers een offerte op vraagt. Gratis vrijblijvend vergelijk is hierbij vaak mogelijk

Conclusie beste zonnepanelen kopen

Het selecteren van de beste zonnepanelen kan een uitdagende taak zijn, maar door bovenstaande factoren in overweging te nemen en gedegen onderzoek te doen, kun je de juiste keuze maken voor jouw specifieke situatie. Investeer in kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen die je op de lange termijn van duurzame energie zullen voorzien.