Hoe maak je meer gebruik van daglicht

Hoe maak je meer gebruik van daglicht

Natuurlijk licht is een must-have voor iedere gezinswoning. De blootstelling aan voldoende daglicht wordt door diverse wetenschappelijke onderzoeken namelijk in verband gebracht met verbeteringen in zowel ons welzijn als humeur. Een huis met voldoende natuurlijk licht zal een kamer sook lichter en helderder maken om zo een gevoel van meer ruimte te creëren.

Je zult versteld staan van de vele verschillende manieren om het natuurlijke licht in je woning te vergroten. Dus als jij jouw huis ook graag met wat meer natuurlijk licht wilt overspoelen, dan hebben wij hier een aantal tips voor je verzameld om hier heel goed een begin aan te maken.

Lichte kleurtinten aanbrengen

Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het aanbrengen van lichtere kleuren op je muren. Witte of andere lichte tinten zorgen er dan ook voor dat een ruimte direct een stuk helderder aanvoelt. Dit omdat het het natuurlijke licht dat de kamer binnenkomt weerkaatst in plaats van het te absorberen.

En als je toch al op zoek was naar nieuwe gestoffeerde meubels, zorg er dan voor dat je hier een lichte kleur voor uitkiest. Doe dit zeker als het om een groot meubelstuk gaat, zoals een bank of een loveseat. Voeg evenzo iets lichtere of vollere kleuraccenten toe. Denk hierbij aan kussens, kleinere meubels, plaids en kunstwerken om deze nieuwe look van jou met behoud van een lichte ruimte te complimenteren. Meer spiegels en glimmende voorwerpen verrichten ook vaak wonderen.

Installeer grotere ramen of deuren

Als jij over nieuwe ramen of deuren na zit te denken, dan is dit het perfecte moment om de openingen hiervoor uit te breiden om zo de toevoer van natuurlijk licht te vergroten. En door een massieve buitendeur naar een terras of tuin door eentje met glas te vervangen, zal jouw kamer ook vlot in een soortement veranda veranderen. De zogenaamde ‘bi-vouwdeuren’ zijn een nog betere keuze omdat ze een gehele muur van je woning in glas kunnen veranderen. Dit kan per slot van rekening voor prachtige tuin uitzichten en ultieme lichtniveaus zorgen.

Voeg dakramen of daglichtbuizen toe

Dakramen zijn een heel effectieve manier om meer natuurlijk licht in jouw huis te brengen. Ze zijn in verschillende maten en configuraties te verkrijgen en worden vaak in drukbezochte ruimtes zoals badkamers en keukens gebruikt. Dakramen kunnen als de ultieme lichtmagneet omschreven worden. Ze laten per slot van rekening niet alleen zonlicht binnen, maar tevens de gloed van een volle maan.

Heb je helaas geen dak waar een dakraam op geïnstalleerd kan worden? Denk dan aan een zonnebuis. Deze ingenieuze, kronkelende en reflecterende solatube daglichtbuizen kunnen over vele meters het natuurlijke licht van buiten met zich meebrengen.

Daglichtbuizen en dakramen zijn geweldige milieuvriendelijke verbeteringen aan een huis om diverse donkere plekken in jouw huis op te fleuren. En dan vooral alle plekjes waar natuurlijk licht absoluut cruciaal is, zoals bijvoorbeeld je eigen thuiskantoor of een aangename speelruimte voor de kinderen.

Meer zonneschijn in jouw leven

Het belang van daglicht in jouw huis zal absoluut een veel gelukkiger en gezonder plek creëren om optimaal in te ontspannen. Er zijn gelukkig heel veel manieren om jouw binnenruimte met meer licht op te fleuren. Hopelijk hebben de bovenstaande ideeën jou al wat inspiratie opgeleverd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *