Wat is een spouwmuur, en hoe isoleer ik dat?

Wat is een spouwmuur, en hoe isoleer ik dat?

Traditionele muren werden gebouwd in een vaste vorm door middel van steen, bakstenen of blokken. Massieve wanden zijn echter gevoelig voor problemen als vocht en condensatie en hebben slechte isolatie-eigenschappen. Spouwmuren zijn hiervoor ontwikkeld om deze problemen te overwinnen.

 

Een spouwmuur bestaat uit twee platen of metselwerk, dat zou kunnen bestaan uit bakstenen of blokken, met daartussen een ruimte – de holte. Deze holte functioneert niet alleen als een isolerende laag (een matig isolerende laag, tenzij het wordt verbeterd), maar functioneert het ook als een kanaal voor het afvoeren van water door de buitenste poreuze wand van het metselwerk. Dit water zal vervolgens zonder schade achter te laten wegstromen door de gaten in de bodem van de spouwmuur. Vocht kan zodanig niet in het interieur van het gebouw komen en zult u geen last hebben van vocht of condensatieproblemen, waar u bij massieve muren wel last van kunt krijgen. Een isolatiespecialist in Utrecht, Zuid-Holland of in een van de andere regio’s kan hierbij helpen.

 

Omdat de twee platen van het metselwerk relatief dun zijn zullen ze samen moeten worden ‘gebonden’ om de stijfheid van de muur te verbeteren. Dit wordt bereikt door spouwankers te gebruiken langs de holte om zodanig de binnenste en buitenste wand te verbinden.

 

Tegenwoordig is het verplicht om spouwmuren te isoleren, door middel van bijvoorbeeld vaste isolatieplaten kan de holte tijdens de constructie al worden geïsoleerd. Oudere spouwmuren die geen isolatie hebben gekregen kunnen alsnog worden voorzien van spouwmuurisolatie om hun thermische isolatie-eigenschappen te verbeteren. Spouwmuurisolatie is een zeer effectieve manier om de hoeveelheid warmte die verloren gaat in uw woning te verbeteren.

 

Als u nog twijfels heeft of uw woning nu wel of niet gebruik maakt van spouwmuren, kunt u dit eenvoudig achterhalen door simpelweg te kijken naar het patroon van het metselwerk aan de buitenkant, als dit zichtbaar is. Als u het daarna nog niet zeker weet kun u altijd de hulp inschakelen van een expert.

Hoe u een spouwmuur kunt isoleren

 

De muren van onze woningen kunnen verantwoordelijk zijn voor het verlies van ongeveer een derde van de totale warmteverliezen waaronder een niet-geïsoleerd gebouw zal lijden. Zelfs bij de spouwmuren van de meer recent gebouwde huizen kunnen de warmte-isolerende eigenschappen sterk worden verbeterd door isolatie aan te brengen. Een spouwmuur bestaat uit twee platen of metselwerk met daartussen een luchtruimte, als lege holte. Om de spouwmuur te isoleren zal deze holte moeten worden opgevuld met een isolerend materiaal als schuim of polystyrenen bolletjes of korrels.

 

Spouwmuurisolatie wordt meestal uitgevoerd vanaf de buitenkant van uw woning en zult u aan de binnenkant weinig last hebben van de verstoringen. Het is normaal gesproken een eenvoudige en snelle procedure die vaak kan worden voltooid binnen enkele uren.

 

De gebruikelijke methode vereist het boren van een paar kleine gaatjes op de muur (met afstanden tussen elkaar), dit gebeurt boven het niveau van de dampwerende laag en vervolgens wordt de holte gevuld met de gekozen isolatie. De meest geschikte isolatie voor een spouwmuur is meestal schuim, bolletjes of kralen of minerale wolvezels. Het isolatiemateriaal wordt in de holte geblazen door middel van voorgeboorde gaten, dit gebeurt met behulp van speciale apparatuur totdat de holte is gevuld. De gaten in de muur worden na afloop zorgvuldig weggewerkt zodat u er niets van merkt, behalve dat uw woning energie-efficiënter is geworden en het u veel geld zal besparen op de energierekening.

 

Spouwmuurisolatie moet worden uitgevoerd door een professional en bij twijfel of uw huis al dan niet of wel geschikt is voor spouwmuurisolatie, kunt u een expert raadplegen om advies te vragen.

 

Bron: Isolatierevolutie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *