De warmtepomp is de laatste tijd regelmatig in het nieuws geweest. Met name vanwege het feit dat de overheid heeft aangegeven dat we vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel meten overstappen op een duurzamere manier van verwarmen. En één van die manieren is het verwarmen met een warmtepomp. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor zo’n warmtepomp? In dit artikel geven we daar meer informatie over.
Besparing op de energiekosten
Allereerst is het goed om te weten dat een warmtepomp een flinke besparing op de energiekosten oplevert. De warmtepomp maakt gebruik van ‘gratis’ energie uit de buitenlucht, de aarde of ventilatielucht en zet dit om in energie voor het verwarmen van je woning. De compressor gebruikt daarvoor een kleine hoeveelheid energie (die je zou kunnen opvangen met zonnepanelen), maar hier hoeft geen gas meer aan te pas te komen. Tenzij je kiest voor een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. Dan springt de cv-ketel op piekmomenten nog bij voor het verwarmen van je huis en deze zorgt ook voor het verwarmen van water.
De kosten voor een warmtepomp
Wat een warmtepomp kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Houd in ieder geval rekening met een minimale investering van ongeveer 5000 euro voor de meest eenvoudige warmtepomp, die mogelijk niet het meeste rendement oplevert voor jouw woning. De kosten hangen niet alleen af van het soort warmtepomp, maar ook het vermogen en het rendement. Daarnaast brengt de installatie ook kosten met zich mee. Als we het hebben over soorten warmtepompen, dan zijn de volgende te onderscheiden:
- Water/water warmtepomp: maakt gebruik van warmte uit de aardbodem. Hiervoor is een bron in de grond nodig of de warmtepomp kan gebruik maken van PVT-warmtepomppanelen.
- Lucht/water warmtepomp: haalt energie uit de buitenlucht. Bestaat uit een binnenunit en een buitenunit.
- Ventilatielucht/water warmtepomp: haalt de warmte uit ventilatielucht, bestaat alleen uit een binnenunit.
De prijs van de warmtepompen varieert per type, maar ook afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp die nodig is om je woning te verwarmen.
Maar er is ook subsidie
Het is goed om te weten dat er niet alleen kosten verbonden zijn aan de warmtepomp en het installeren ervan, maar dat je ook aanspraak kunt maken op subsidie vanuit de overheid. Het gaat om de ISDE-subsidie ofwel de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie. Deze geldt zowel voor All-Electric als voor hybride warmtepompen en is in 2022 ongeveer 30% van de totale investeringskosten.
Met behulp van de bovenstaande informatie weet je meer over de kosten van de warmtepomp. Wat de exacte kosten in jouw situatie zullen zijn, kan de installateur voor jou uitrekenen.