Woning verduurzamen hoe pak je dat aan?

Woning verduurzamen hoe pak je dat aan?

Opwarming van de aarde, stijgende zeespiegel en natuurrampen. De laatste jaren krijgen wij er alleen maar meer mee te maken. We hebben het allemaal al meegemaakt in de maand juli. Een ontzettend heftige regenbui heeft de straten in veel verschillende plaatsen in Limburg laten overstromen. Vele woningen die ernstige schades hebben opgelopen. De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer van zulke rampen gaan plaatsvinden. Om klimaatrampen zoals dit tegen te gaan, moet er veel veranderd worden. Gelukkig kan jij zelf er ook wat aan doen! Het verduurzamen van jouw woning draagt al bij om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hoe je dat aanpakt vertellen wij jou in deze blog!

Isoleer het huis

Een erg effectieve en simpele manier om jouw woning energiezuiniger te maken is het goed isoleren hiervan. Een woning verliest vaak veel warmte doordat er kleine kiertjes of openingen zijn waar de kou doorheen kan glippen. Op deze manier blijf je dus onnodig warmte opgestoken, stijgt zowel de energierekening als de schade aan het milieu. Wees daarom bereid het huis grondig te inspecteren op welke gebieden er geïsoleerd moet worden. Van muren, vloeren, daken en plafonds. Er zijn veel plekken in het huis waar vaak een kleine aanpassing hoeft te plaats te vinden, die uiteindelijk veel rendement voor je gaat opleveren. Ook het plaatsen van een kunststof voordeur en aluminium kozijnen helpen bij het verduurzamen van het huis. Deze onderdelen bestaan niet uit hout, dus hiermee voorkom je dat er bomen worden gekapt. Handig wanneer je van plan bent het huis te verbouwen. 

Plaats zonnepanelen

Een ander goed middel om energiezuiniger te leven, is het plaatsen van zonnepanelen rondom het huis. De meeste mensen plaatsen hun zonnepanelen op het dak van het huis, omdat daar veel zonlicht op schijnt. Het is ook mogelijk het op een andere plek te plaatsen, denk er wel om dat je een plek kiest waar de zon goed op schijnt. Zonnepanelen hebben speciale cellen die de zonnestralen opvangen en die weet om te zetten in energie. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden om stroom op te wekken voor de elektronische apparaten in jouw huis! Super handig!

Vraag subsidies aan!

Het isoleren van het huis en plaatsen van zonnepanelen op het dak is vaak een behoorlijke investering. Zorg er daarom altijd voor dat je eerst contact op neemt met de gemeente. De overheid biedt een landelijke subsidie aan voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Dit scheelt je vast en zeker behoorlijk wat in de portemonnee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *